Το παθητικό κάπνισμα βλάπτει τα ζώα όσο και τους ανθρώπους

katoikidia_kapnisma

Το παθητικό κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του πνεύμονα και ρινικό καρκίνο στα σκυλιά, κακόηθες λέμφωμα στις γάτες, αλλεργίες και αναπνευστικά προβλήματα στα κατοικίδια γενικότερα.

Αυτό αναφέρει μελέτη της Κτηνιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ταφτς στη Μασαχουσέτη σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο.

Ο αριθμός των κατοικιδίων που πεθαίνουν κάθε χρόνο από την έκθεση σε καπνό δεν είναι διαθέσιμος, αλλά οι κτηνίατροι γνωρίζουν από κτηνιατρικές εξετάσεις και επισκέψεις στα γραφεία τους ότι η εισπνοή του καπνού προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις, φλεγμονή, ρινικούς και πνευμονικούς καρκίνους στα κατοικίδια, όπως αναφέρει η δρ Kerri Marshall, επικεφαλής κτηνιατρική αξιωματούχος για την ασφάλεια των κατοικίδιων ζώων.

Πολύ πιο σημαντικό είναι να διαφυλάξει κανείς την υγεία της γάτας που είναι περισσότερο ευαίσθητη στον καπνό απ’ ό,τι τα σκυλιά.

Το λέμφωμα είναι μία από τις κύριες αιτίες θανάτου των αιλουροειδών. Η έρευνα του Ταφτς έδειξε πως η επαναλαμβανόμενη έκθεση στον καπνό διπλασίασε τις πιθανότητες μιας γάτας να πάθει καρκίνο, ενώ όταν ζει με έναν καπνιστή για περισσότερα από πέντε χρόνια, ο κίνδυνος αυτός τετραπλασιάζεται. Μπορεί, επίσης, να προκαλέσει θανατηφόρο καρκίνο του στόματος.

Οι καπνοβιομηχανίες αναγνωρίζουν τους κινδύνους του καπνίσματος στους ανθρώπους, αλλά κανείς μέχρι σήμερα δεν έχει λάβει την ίδια στάση για τα κατοικίδια.

Τα συμπτώματα του καρκίνου στα ζώα περιλαμβάνουν βήχα, δυσκολία να φάνε ή να αναπνεύσουν, σιελόρροια, απώλεια βάρους, εμετό, ρινική καταρροή, αιμορραγία και φτέρνισμα. Ο καρκίνος σκοτώνει περισσότερους σκύλους και γάτες από οποιαδήποτε άλλη ασθένεια.

healthypet.gr

Share

Be the first to comment on "Το παθητικό κάπνισμα βλάπτει τα ζώα όσο και τους ανθρώπους"

Leave a comment

error: