Ο «χρυσός» που θα κληρονομήσουν τα παιδιά σας

paidia_klironomia
Υπάρχει μια παροιμία που λέει ότι αν δώσουμε σε κάποιον ένα ψάρι, θα έχει φαγητό για μια μέρα, αλλά αν του μάθουμε να ψαρεύει, θα εξασφαλίσει φαγητό για όλη του τη ζωή. Ο William Glasser, ο περίφημος Αμερικανός εκπαιδευτικός, δήλωσε ότι πρέπει να “σταματήσουμε να προσδιορίζουμε την εκπαίδευση ως απλή απόκτηση γνώσεων”. Η εκπαίδευση πρέπει να δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά να χρησιμοποιούν τη γνώση και τις δεξιότητες που έχουν αποκτήσει, ώστε να τις μετασχηματίζουν, για να επιβιώσουν στον κόσμο του αύριο, πολύ περισσότερο σε μια περίοδο κρίσης. Ποιοι είναι οι βασικοί πυλώνες λοιπόν;

Ανταγωνιστικότητα στην οικονομία της αγοράς: Τα σημερινά παιδιά θα χρειαστούν επιπλέον δεξιότητες και πνευματικές ικανότητες από αυτές των εργαζόμενων του 20ου αιώνα. Θα πρέπει να αποκτήσουν ικανότητες πρόσβασης σε πληροφορίες από διαφορετικές πηγές και διαχείρισής τους, με άλλα λόγια να αναπτύξουν κριτική σκέψη. Καθώς οι αμοιβές φαίνεται ότι θα βασίζονται στην παραγωγικότητα θα πρέπει να μάθουν να είναι υπεύθυνα, να αναπτύξουν το “επιχειρείν” και να διαμορφώσουν ένα εργασιακό ήθος με ενδιαφέρον για τη δουλειά τους.

Συναισθηματική νοημοσύνη: Οι έννοιες αυτογνωσία, αυτοπειθαρχία, διαχείριση του άγχους, ανοχή, συνεργασιμότητα, κατανόηση, διαχείριση χρόνου είναι δεξιότητες ζωής στη σημερινή δύσκολη οικονομική και κοινωνική κατάσταση και φυσικά θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην ενήλικη ζωή των παιδιών μας.

Τεχνολογική πληροφόρηση και επικοινωνία: Ζουμ στην εποχή των υπολογιστών και του διαδικτύου εφόσον αυτό το εργαλείο θα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της εξέλιξής τους.Ταυτόχρονα θα πρέπει να αναπτύξουν δεξιότητες επικοινωνίας με έμφαση στην επίλυση των διαφορών και διαπραγμάτευσης, δεξιότητες σημαντικές για τις κοινωνικές σχέσεις του ατόμου.

Γλώσσα: Οι ξένες γλώσσες, παραπάνω από μια, γίνονται όλο και πιο σημαντικές για την επικοινωνία στο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον που ζούμε.

Υγεία και ευεξία: Τα παιδιά από πολύ μικρά πρέπει να αποκτήσουν μια σχέση ζωντανή και υγιή με το σώμα τους. Η διατροφή, η άσκηση, οι γνώσεις για θέματα εξαρτήσεων, η σεξουαλικότητα και οι διαφυλικές σχέσεις, η διαχείριση του στρες είναι θέματα που σιγά – σιγά έχουν μπει στο σχολικό πρόγραμμα.

Τέλος είναι σημαντικό τα παιδιά να μάθουν να είναι υπεύθυνα και παραγωγικά μέλη της κοινωνίας. Οι αρχές της δημοκρατίας αλλά και οι δεξιότητες ενός ενεργού πολίτη θα τα βοηθήσει στην κατεύθυνση αυτή.

Πηγή: nutrimed.gr
Share

Be the first to comment on "Ο «χρυσός» που θα κληρονομήσουν τα παιδιά σας"

Leave a comment

error: