Το AIDS εξαπλώνεται ασταμάτητα στην Ευρώπη

aids-hiv

aids-hiv Περισσότερα από 136.000 νέα κρούσματα της HIV/AIDS λοίμωξης καταγράφηκαν το 2013 στην ευρωπαϊκή περιφέρεια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ανακοίνωσε ο διεθνής οργανισμός.

Τα κρούσματα αυτά είναι αυξημένα κατά 80% σε σύγκριση με τα αντίστοιχα του 2004, όταν είχαν διαγνωστεί σχεδόν 76.000 περιστατικά.

Από τις νέες λοιμώξεις του 2013, στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) αναφέρθηκαν περισσότερες από 29.000 – αριθμός εφάμιλλος με εκείνον του 2004.

Στις δε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας, καταγράφηκαν περισσότερες από 105.000 νέες λοιμώξεις – αριθμός διπλάσιος απ’ ό,τι ο αντίστοιχος του 2004.

Αυτό σημαίνει πως παρά τις βελτιώσεις στους τρόπους διάγνωσης και θεραπείας, η επιδημία δεν έχει αναχαιτιστεί στην Ευρώπη την τελευταία δεκαετία.

Όπως δήλωσε η κυρία Σουζάνα Γιάκαμπ, περιφερειακή διευθύντρια για την Ευρώπη του ΠΟΥ, το 77% των νέων κρουσμάτων καταγράφηκαν σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, όπου η κύρια οδός μετάδοσης (αφορά τα δύο τρίτα των κρουσμάτων) είναι με τη χρήση κοινών συριγγών από τοξικομανείς.

Στην ΕΕ και στον ΕΟΧ (σ.σ. σε αυτόν ανήκουν η Νορβηγία, η Ισλανδία και το Λίχτενσταϊν) η κύρια οδός μετάδοσης είναι το σεξ μεταξύ ανδρών, που αντιπροσωπεύει το 42% των νέων λοιμώξεων, κατά τον κ. Μαρκ Σπρένγκερ, διευθυντή του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (ECDC).

Μάλιστα ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στους ομοφυλόφιλους άνδρες παρουσίασε αύξηση κατά 33% σε σύγκριση με το 2004, γεγονός που υποδηλώνει μη τήρηση των μέτρων προφύλαξης.

Το μόνο καλό είναι πως παρότι ολοένα περισσότεροι άνθρωποι μολύνονται με τον ιό HIV, μειώνονται σταθερά όσοι εκδηλώνουν πλήρες AIDS, με τη μείωση να φτάνει το 48% στην ΕΕ και στον ΕΟΧ, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία.

Η Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του ΠΟΥ αποτελείται από 53 χώρες, ο συνολικός πληθυσμός των οποίων ανέρχεται σε 900 εκατομμύρια. Τα 508 εκατομμύρια κατοικούν στα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ και στις τρεις χώρες του ΕΟΧ.

Ο ακριβής αριθμός των νέων κρουσμάτων της HIV/AIDS λοίμωξης στις χώρες αυτές είναι 136.235.

 

Tanea.gr

Share

Be the first to comment on "Το AIDS εξαπλώνεται ασταμάτητα στην Ευρώπη"

Leave a comment

error: