Οι γυναίκες πίνουν πια αλκοόλ σαν άνδρες

women_drinks

Οι γυναίκες πίνουν πλέον αλκοόλ σαν άνδρες, προκαλώντας τις ίδιες βλάβες στον οργανισμό τους με εκείνες που κάποτε παρατηρούνταν μόνο στον ανδρικό πληθυσμό, σύμφωνα με μία νέα, παγκόσμια ανάλυση.

Στην ανάλυση εξετάσθηκαν οι συνήθειες τεσσάρων εκατομμυρίων ανθρώπων που συμμετείχαν σε 68 διαφορετικές διεθνείς μελέτες του τελευταίου αιώνα, ορισμένες εκ των οποίων μάλιστα έδειξαν ότι οι νεότερες γυναίκες πίνουν περισσότερο αλκοόλ απ’ ό,τι οι συνομήλικοί τους άνδρες.

Οι ερευνητές από το Εθνικό Ερευνητικό Κέντρο Ουσιών & Αλκοόλ του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας, στην Αυστραλία, εκτιμούν ότι στην εξίσωση της κατανάλωσης αλκοόλ μεταξύ των δύο φύλων έχουν παίξει ρόλο πολλοί παράγοντες, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται οι επιτυχημένες στρατηγικές μάρκετινγκ, η δημιουργία πιο γλυκών ποτών που στοχεύουν στις νεαρές γυναίκες ή τα κορίτσια και οι μειώσεις στις τιμές του ποτού το οποίο κάποτε ήταν απλησίαστο.

«Η χρήση και η κατάχρηση αλκοόλ παραδοσιακά θεωρούνται ανδρικό φαινόμενο, αλλά αυτό έχει πάψει να ισχύει. Ειδικά οι νεαρές γυναίκες πρέπει να αποτελέσουν στόχο εντατικών προσπαθειών για να μειωθεί η επίπτωση της χρήσης του αλκοόλ και των σχετιζόμενων συνεπειών σε αυτές», γράφουν στην επιθεώρηση BMJ Open.

Η νέα ανάλυση κατέγραψε την αλλαγή των συνηθειών κατανάλωσης αλκοόλ από το 1891 έως το 2014, με βάση πολυετείς μελέτες που δημοσιεύθηκαν από το 1980 και μετά.

Ιστορικά, οι άνδρες έπιναν πολύ περισσότερο αλκοόλ απ’ ό,τι οι γυναίκες. Σύμφωνα με την ανάλυση, όσοι είχαν γεννηθεί μεταξύ 1891 και 1910 είχαν 2,2 φορές περισσότερες πιθανότητες από τις συνομήλικές τους γυναίκες να πίνουν και τριπλάσιες πιθανότητες να κάνουν προβληματική χρήση αλκοόλ.

Είχαν επίσης 3,6 φορές περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν προβλήματα υγείας εξαιτίας της υπερκατανάλωσης αλκοόλ.

Ωστόσο με το πέρασμα των δεκαετιών οι διαφορές αυτές αμβλύνθηκαν και σχεδόν έπαψαν να υφίστανται μεταξύ ανδρών και γυναικών που γεννήθηκαν την περίοδο 1991-2000.

Έτσι, οι σημερινοί άνδρες ηλικίας 16-25 ετών έχουν μόλις 1,1 φορές περισσότερες πιθανότητες από τις συνομήλικές τους γυναίκες να πίνουν και 1,2 φορές περισσότερες πιθανότητες να κάνουν προβληματική κατανάλωση αλκοόλ.

Έχουν επίσης 1,3 φορές περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν προβλήματα υγείας εξαιτίας του αλκοόλ.

Η νέα ανάλυση υποδηλώνει ότι οι γυναίκες έχουν αρχίσει να πληρώνουν με την υγεία τους την υπερκατανάλωση αλκοόλ, η οποία είναι γνωστό ότι αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρκίνους του εντέρου, του ήπατος, του λάρυγγα και του οισοφάγου, καθώς και για εγκεφαλικό, καρδιοπάθεια και εγκεφαλικές βλάβες, λένε οι ειδικοί.

 

 

Real.gr

Share

Be the first to comment on "Οι γυναίκες πίνουν πια αλκοόλ σαν άνδρες"

Leave a comment

error: