Καρότα και σπανάκι ωφελούν τους ασθενείς με εκφύλιση της ωχράς

karota_spanaki

Μία ομάδα ουσιών που χαρίζουν στα καρότα και το σπανάκι το χαρακτηριστικό χρώμα τους, μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της πιο συχνής αιτίας τύφλωσης των ηλικιωμένων, αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.

Οι ουσίες αυτές είναι τα καροτενοειδή, τα οποία ως φαίνεται επιβραδύνουν την εξέλιξη της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας (ΗΕΩ), η οποία συνήθως προκαλεί βαθμιαία απώλεια της κεντρικής όρασης.

Υπολογίζεται ότι 196 εκατομμύρια άνθρωποι, ηλικίας κυρίως άνω των 65 ετών, θα πάσχουν έως το 2020 από ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, ενώ το 2040 ο αριθμός αυτό θα έχει αυξηθεί στα 288 εκατομμύρια.

Οι επιστήμονες του Χάρβαρντ παρακολούθησαν επί 25 χρόνια περισσότερους από 100.000 εθελοντές, ηλικίας άνω των 50 ετών, διαπιστώνοντας πως όσοι έτρωγαν τα περισσότερα καροτενοειδή είχαν από 25% έως 40% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν προχωρημένη ΗΕΩ, σε σύγκριση με όσους έτρωγαν τα λιγότερα.

Ιδιαιτέρως ωφέλιμα απεδείχθησαν τα καροτενοειδή λουτεϊνη και ζεαξανθίνη (υπάρχουν στα σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα αυγά), άλφα-καροτένη και βήτα-καροτένη (περιέχονται στα καρότα και τις γλυκοπατάτες) και κρυπτοξανθίνη (υπάρχει σε φρούτα όπως τα πορτοκάλια και τα ροδάκινα).

Επειδή η μελέτη δεν βρήκε συσχέτιση των καροτενοειδών με την ενδιάμεσης βαρύτητας ΗΕΩ, οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι ουσίες αυτές επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου αφού αυτή εκδηλωθεί.

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «JAMA Ophthalmology».

 

tanea.gr

Share

Be the first to comment on "Καρότα και σπανάκι ωφελούν τους ασθενείς με εκφύλιση της ωχράς"

Leave a comment

error: