Η οικονομική κρίση «χτυπάει» στην καρδιά τους νέους και τις γυναίκες

krisi

krisiΟ πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής της διημερίδας κ. Αθανάσιος Τρίκας, συντονιστής – διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινική του “ΕΛΠΙΣ” που πραγματοποίησε την μελέτη της Καρδιολογικής Κλίνικής του Νοσοκομείου “ΕΛΠΙΣ” για την εξαετία 2009- 2015

Τα Οξέα Στεφανιαία Σύνδρομα θα βρεθούν στο μικροσκόπιο διακεκριμένων Ελλήνων επιστημόνων στο πλαίσιο καρδιολογικής διημερίδας που διοργανώνεται από την Εταιρία Μελέτης Καρδιαγγειακών Παθήσεων σε συνεργασία με την Καρδιολογική Κλινική του νοσοκομείου «ΕΛΠΙΣ» την Παρασκευή 25 και το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα (ξενοδοχείο Divani Caravel).

Πρόκειται για μια κατηγορία καρδιαγγειακών παθήσεων τα οποία τείνουν να αποτελέσουν μείζον θέμα για την υγεία των Ελλήνων καθώς κατά την τελευταία πενταετία καταγράφεται αύξηση αυτών των περιστατικών, με τους ειδικούς να ενοχοποιούν και την οικονομική κρίση. Μία από τις άμεσες επιπτώσεις της κρίσης που βίωσε – και βιώνει- η χώρα είναι ότι οι ασθενείς αδυνατούν να λάβουν ή να συνεχίσουν φαρμακευτική αγωγή, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας τους. Επίσης, η κρίση «μετατρέπεται» σε παράγοντα κινδύνου για έμφραγμα ή άλλα οξέα στεφανιαία σύνδρομα στον βαθμό που «γεννά» άγχος και στρες στους πολίτες.

Μελέτη που είχε εκπονήσει η Καρδιολογική Κλινική του «ΕΛΠΙΣ» με επικεφαλής τον συντονιστή διευθυντή -και στην προκειμένη περίπτωση πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής της διημερίδας- κ. Αθανάσιο Τρίκα, καταδεικνύει ότι από το 2009 οι εισαγωγές για Οξύ Έμφραγμα του Μυοκαρδίου που έγιναν στο «ΕΛΠΙΣ» αυξήθηκαν σημαντικά, με τις γυναίκες, τα άτομα της παραγωγικής ηλικίας κάτω των 45 χρόνων και τους ανασφάλιστους να πληρώνουν βαρύ τίμημα.

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τις γυναίκες εμφραγματίες το ποσοστό προ του 2009 ήταν 14,6%, ενώ πλέον ανέρχεται στο 22,3%. Αντιστοίχως, στους άνδρες το ποσοστό προ κρίσης διαμορφώνεται στο 23,3% και μετά την κρίση στο 28,2%.

Κατά 5% καταγράφεται αύξηση των εμφραγμάτων στις γυναίκες ηλικίας κάτω των 45 χρόνων, ενώ στην αντίστοιχη ηλικιακή κατηγορία του άρρενος πληθυσμού η αύξηση είναι πολύ μικρή, λιγότερο από 1%.

Επίσης, στα περιστατικά Οξέος Εμφράγματος του Μυοκαρδίου του «ΕΛΠΙΣ» που αφορούσαν γυναίκες φαίνεται και πάλι ότι η κρίση, και το άγχος που αυτή προκαλεί, χτυπά το ευαίσθητο φύλο στην καρδιά πιο εύκολα σε σχέση με τους άνδρες: αυτό μαρτυρούν τα εμφράγματα σε άνδρες και γυναίκες που δεν έφεραν κανέναν παράγοντα κινδύνου πχ κληρονομικότητα, κάπνισμα κα. Οι άνδρες αυτής της κατηγορίας, που υπέστησαν έμφραγμα και απευθύνθηκαν στο «ΕΛΠΙΣ» την πενταετία προ κρίσης ήταν το 7% των ασθενών και μετά το 2009 ανήλθαν στο 7,4%. Αντιστοίχως, οι γυναίκες χωρίς παράγοντα κινδύνου πριν από το 2009 ήταν ποσοστό 6,7% ενώ την πρόσφατη πενταετία ανήλθαν στο 10,7%.

«Το επιστημονικό και κλινικό έργο αποδεικνύεται επωφελές για τον ιατρό και δη τον νοσοκομειακό γιατρό όταν συνδυάζεται και με συνεχή εκπαιδευτική δραστηριότητα. Ενεκα τούτου επιβάλλεται η δημιουργία και η υλοποίηση Εκπαιδευτικών προγραμμάτων και Συνεδρίων με στόχο τη συνεχή, πολυδιάστατη και επίκαιρη ενημέρωση. Ένα τέτοιο στόχο έχει και η πραγματοποίηση της Ελπί(δο)ς Καρδιολογικής Διημερίδας για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά» επισημαίνει ο συντονιστής διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του «ΕΛΠΙΣ» κ. Τρίκας. Στο πλαίσιο αυτό στη διμηερίδα θα συμμετάσχουν έμπειροι νοσοκομειακοί γιατροί με παρεμβάσεις στο πεδίο της στεφανιαίας νόσου, τόσο στη διαγνωστική όσο και στη θεραπευτική, επεμβατική ή μη, προσπέλασή της.

 

protothema.gr

Share

Be the first to comment on "Η οικονομική κρίση «χτυπάει» στην καρδιά τους νέους και τις γυναίκες"

Leave a comment

error: