Εφτασαν στην Ευρώπη τα πανανθεκτικά μικρόβια

mikrovia3

Στην Ευρώπη έφτασαν τα μικρόβια που έχουν αντοχή σε όλα τα γνωστά αντιβιοτικά και είχαν εντοπιστεί πριν από λίγες εβδομάδες σε ζώα και ανθρώπους στην Κίνα.

Δανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι ένας συμπατριώτης τους μολύνθηκε από μη θεραπεύσιμη σαλμονέλα, ενώ το ίδιο μικρόβιο εντοπίσθηκε σε πέντε δείγματα από κοτόπουλα τα οποία έφθασαν στην πατρίδα τους από την Κίνα μέσω Γερμανίας.

Οι ειδικοί φοβούνται ότι βρισκόμαστε στην απαρχή μιας παγκόσμιας επιδημίας μη αντιμετωπίσιμων βακτηριακών λοιμώξεων και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να βρίσκονται ήδη τα επικίνδυνα μικρόβια σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Οι δυσάρεστες αυτές ειδήσεις έρχονται μόλις τρεις εβδομάδες έπειτα από την ανακοίνωση κινέζων επιστημόνων ότι εντόπισαν για πρώτη φορά στην Ιστορία μικρόβια ανθεκτικά στην τελευταία γραμμή άμυνας εναντίον τους: τα αντιβιοτικά της οικογένειας των πολυμυξινών.

Οι πολυμυξίνες χορηγούνται μόνο σε ασθενείς που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία και πάσχουν από λοιμώξεις οι οποίες δεν ανταποκρίνονται πλέον σε κανένα άλλο είδος αντιβιοτικών.

Τα μικρόβια που έχουν αντοχή σε όλες τις ομάδες αντιβιοτικών αποκαλούνται πανανθεκτικά.

Οι επιστήμονες είχαν προειδοποιήσει τον Νοέμβριο ότι τα πανανθεκτικά μικρόβια που εντόπισαν έχουν ήδη εξαπλωθεί σε χώρες κοντά στην Κίνα, όπως το Λάος και η Μαλαισία, και πως πλέον είναι θέμα χρόνου να φτάσουν σε πιο απομακρυσμένες περιοχές.

Ωστόσο η ταχύτητα με την οποία έφτασαν στην Ευρώπη είναι εξαιρετικά σοβαρή, δήλωσε ο δρ Frank Møller Aarestrup, καθηγητής Μικροβιολογίας στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Δανίας και επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας που ανακάλυψε το επικίνδυνο μικρόβιο στον Δανό ασθενή.

«Είναι μία πάρα πολύ ανησυχητική ανακάλυψη – κάτι που φοβόμουν ότι θα συμβεί, αλλά ήλπιζα ότι θα το αποφεύγαμε», είπε στην εφημερίδα «Daily Mail».

Γονίδιο MCR-1

Σύμφωνα με όσα είχαν γίνει γνωστά τον περασμένο μήνα, οι κινέζοι επιστήμονες σε συνεργασία με βρετανούς συναδέλφους τους εντόπισαν βακτήρια ανθεκτικά στην πολυμυξίνη κολιστίνη (colistin).

Η κολιστίνη ήταν έως πρότινος το μοναδικό αντιβιοτικό στο οποίο δεν υπήρχε πρόβλημα μικροβιακής αντοχής και γι’ αυτό είχε ζωτική σημασία για την αντιμετώπιση των λοιμώξεων.

Ωστόσο οι κινέζοι ειδικοί ανακάλυψαν πως το κολοβακτηρίδιο (e.coli) και ορισμένα μικρόβια (κλεμπσιέλα, ψευδομονάδα) που προκαλούν βαριές πνευμονίες, είχαν αναπτύξει αντοχή στην κολιστίνη επειδή έφεραν μεταλλαγμένη μορφή ενός γονιδίου που λέγεται MCR-1.

Το γονίδιο αυτό εντοπίστηκε αρχικά στο πλασμίδιο κολοβακτηριδίων. Το πλασμίδιο είναι ένα κυκλικό μόριο DNA που περιέχει το 1-2% της γενετικής πληροφορίας των βακτηρίων (το υπόλοιπο βρίσκεται στο κύριο μόριο του DNA).

Ένα βακτήριο μπορεί να διαθέτει ένα ή περισσότερα πλασμίδια, τα οποία αφ’ ενός πολλαπλασιάζονται ανεξάρτητα από το κύριο μόριο του DNA, αφ’ ετέρου φέρουν τα γονίδια της ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά.

Τα πλασμίδια έχουν επίσης τη δυνατότητα να ανταλλάσσουν γενετικό υλικό μεταξύ τους και να μεταφέρονται από το ένα βακτήριο στο άλλο.

Όντως, τα πανανθεκτικά βακτήρια που εντόπισαν οι κινέζοι επιστήμονες δεν περιορίζονταν στο κολοβακτηρίδιο, αλλά εντοπίστηκαν και στα άλλα δύο είδη βακτηρίων που προαναφέρθηκαν.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ευκολία στη μετάδοσή τους μεταξύ των βακτηριακών ειδών σημαίνει πως μπορούν εύκολα να εξαπλωθούν σε ανθρώπους και ζώα.

Στη Δανία

Αμέσως ύστερα από την ανακοίνωση αυτή, οι ειδικοί του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Δανίας άρχισαν να αναζητούν ίχνη του γονιδίου στην δική τους χώρα και με τρόμο τα βρήκαν σε έξι δείγματα: πέντε από εισαγόμενα κοτόπουλα και ένα από τον νοσοκομειακό ασθενή.

Όπως εξήγησε ο δρ Aarestrup, ο ανώνυμος ασθενής είχε παρουσιάσει νωρίτερα εφέτος λοίμωξη στο αίμα και σε ελέγχους βρέθηκε θετικός σε πανανθεκτική σαλμονέλα η οποία έφερε το γονίδιο MCR-1.

Η παρούσα κατάσταση της υγείας του, δεν μπορεί να γνωστοποιηθεί, είπε ο καθηγητής.

Όσον αφορά το πως βρέθηκαν τα πανανθεκτικά μικρόβια από την Κίνα στη Δανία, ο δρ Aarestrup είπε πως αυτό πολύ εύκολα γίνεται είτε μέσω των εισαγωγών κρεάτων είτε μέσω των ταξιδιωτών.

Οι επιστήμονες πιστεύουν πως το όλο πρόβλημα οφείλεται στην κατάχρηση κολιστίνης στην κτηνοτροφία (ήταν το πέμπτο ευρύτερα χρησιμοποιούμενο αντιβιοτικό στην ευρωπαϊκή κτηνοτροφία το 2010) και, βεβαίως, στην λήψη αντιβιοτικών απ’ όλους μας «για ψύλλου πήδημα».

 

tanea.gr

Share

Be the first to comment on "Εφτασαν στην Ευρώπη τα πανανθεκτικά μικρόβια"

Leave a comment

error: