Αναψυκτικά και καφές με ζάχαρη εμπόδιο στην επιτυχία της εξωσωματικής

eksosomatiki

Αν προσπαθείτε να μείνετε έγκυοι καλό είναι να αποφεύγετε τα αναψυκτικά και να πίνετε τον καφέ σας χωρίς ζάχαρη ή τεχνητά γλυκαντικά, συνιστούν επιστήμονες από τη Βραζιλία.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν ανακάλυψαν ότι ενώ ο σκέτος καφές δεν επηρεάζει την ποιότητα των ωαρίων ή/και τις πιθανότητες γονιμοποίησης, μόλις προστεθεί σε αυτόν οποιαδήποτε γλυκαντική ουσία συσχετίζεται αρνητικά με διάφορες παραμέτρους της γονιμότητας και εξωσωματικής.

Το ίδιο ισχύει και με την κατανάλωση αναψυκτικών, ακόμα κι αν είναι λάιτ. Στην πραγματικότητα, τα λάιτ αναψυκτικά σχετίζονται με περισσότερες αρνητικές εκβάσεις, λένε οι ερευνητές.

Τα νέα ευρήματα παρουσιάσθηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής (ASRM 2016) που πραγματοποιείται στο Σολτ Λέικ Σίτι, ενώ δημοσιεύονται και στην επιθεώρηση Fertility and Sterility.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές η μελέτη τους πραγματοποιήθηκε σε 524 γυναίκες οι οποίες επρόκειτο να υποβληθούν σε εξωσωματική γονιμοποίηση. Οι γυναίκες συμπλήρωσαν αναλυτικά ερωτηματολόγια για τις διατροφικές συνήθειές τους και το αν έπιναν οποιουδήποτε είδους αναψυκτικά και καφέ με ή χωρίς ζάχαρη ή γλυκαντικές ουσίες.

Στη διάρκεια δύο ετών, οι γιατροί έλαβαν από τις γυναίκες αυτές συνολικώς 5.548 ωάρια, άλλα εκ των οποίων απέρριψαν διότι ήταν φτωχής ποιότητας και άλλα τα γονιμοποίησαν, διαχωρίζοντας τα καλής από τα κακής ποιότητας έμβρυα και προχωρώντας εν συνεχεία στην εμφύτευση.

Η ποιότητα των ωαρίων διαπιστώνεται ότι επηρεαζόταν αρνητικά από την κατανάλωση αναψυκτικών, είτε ήταν κανονικά είτε διαίτης. Επιπλέον, η κατανάλωση λάιτ αναψυκτικών επηρέαζε αρνητικά την ποιότητα των εμβρύων, τα ποσοστά επιτυχούς εμφυτεύσεως στη μήτρα και τις πιθανότητες εγκυμοσύνης.

Αντίστοιχα, η κατανάλωση καφέ με ζάχαρη ή με τεχνητά γλυκαντικά συσχετίσθηκε αρνητικά με την ποιότητα των ωαρίων. Επιπλέον, ο καφές με τεχνητά γλυκαντικά συσχετίσθηκε αρνητικά και με την ποιότητα των εμβρύων, τα ποσοστά επιτυχούς εμφυτεύσεως στη μήτρα και τις πιθανότητες εγκυμοσύνης – δηλαδή ακριβώς όπως ίσχυε για τα αναψυκτικά με τεχνητά γλυκαντικά.

«Ο περισσότερος κόσμος πιστεύει ότι τα τεχνητά γλυκαντικά είναι πιο υγιεινά από τη ζάχαρη, αλλά αυτό ισχύει έως ενός ορίου διότι ως φαίνεται υπάρχουν και αρνητικά στην κατανάλωσή τους», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Γκαμπριέλα Χάλπερν, από την κλινική Fertility Medical Group του Σάο Πάουλο.

Και συνέχισε: «Οι ασθενείς θα πρέπει να ενημερώνονται για τις αρνητικές επιδράσεις της ζάχαρης και των τεχνητών γλυκαντικών στην επιτυχία της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής».

 

 

Tanea.gr

Share

Be the first to comment on "Αναψυκτικά και καφές με ζάχαρη εμπόδιο στην επιτυχία της εξωσωματικής"

Leave a comment

error: