«Νόστιμες συνταγές για πεπτικό με…ευαισθησία»

Το Ελληνικό Ίδρυμα Γαστρεντερολογίας & Διατροφής (ΕΛΙΓΑΣΤ) και o Σύλλογος Ατόμων με Νόσο του Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα Ελλάδος (HELLESC) συμμετείχαν στην παρουσίαση βιβλίου του συγγραφέα και σεφ Ηλία Μαμαλάκη και της Μερόπης Κοντογιάννη Επίκουρης Καθηγήτριας στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας & Διατροφής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου με τίτλο «Νόστιμες συνταγές για πεπτικό με…ευαισθησία». Το βιβλίο απευθύνεται σε άτομα με Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Νόσους του Εντέρου και του Ήπατος (ΙΦΝΕ) και η έκδοσή του υλοποιήθηκε με την ευγενική υποστήριξη της φαρμακευτικής εταιρείας TAKEDA.

Σύμφωνα με το ΕΛΙΓΑΣΤ ένα από τα κύρια ζητήματα που απασχολούν αυτά τα άτομα είναι οι διατροφικές τους ανάγκες. Τα συμπτώματα των ατόμων με ΙΦΝΕ, δηλαδή ελκώδη κολίτιδα ή νόσο Crohn, μπορεί να επηρεάζονται σημαντικά από τις διατροφικές τους συνήθειες κυρίως σε φάση έξαρσης της νόσου, ενώ τα άτομα αυτά παρουσιάζουν ιδιαίτερη και συνεχή απασχόληση με τη διατροφή τους καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Δεδομένου ότι υπάρχουν πολλές εκφράσεις των ΙΦΝΕ αλλά και πληθώρα φαρμακευτικών και χειρουργικών παρεμβάσεων, οι διατροφικές ανάγκες των ατόμων αυτών ποικίλλουν και συχνά πρέπει να εξατομικευθούν.

Υπό αυτό το πρίσμα, το ΕΛΙΓΑΣΤ πήρε την πρωτοβουλία να εκδώσει το συγκεκριμένο βιβλίο και απευθύνθηκε στο γνωστό συγγραφέα και σεφ Ηλία Μαμαλάκη και στην ειδική διατροφολόγο Μερόπη Κοντογιάννη, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Στόχος του βιβλίου ήταν να δοθούν υπό μορφή ερωτο-απαντήσεων αξιόπιστες διατροφικές πληροφορίες και συμβουλές στον πάσχοντα από ΙΦΝΕ  και παράλληλα να προστεθεί γεύση και ποικιλία στο διαιτολόγιό τους, παρουσιάζοντας ελαφρές αλλά συγχρόνως νόστιμες εκδοχές φαγητών που συνήθως καταναλώνουν τα άτομα με ΙΦΝΕ.

Ο Πρόεδρος του ΕΛΙΓΑΣΤ Γεώργιος Παπαθεοδωρίδης δήλωσε: «Το βιβλίο “Νόστιμες συνταγές για πεπτικό με…ευαισθησία”  προσπαθεί με τη βοήθεια των συγγραφέων να δώσει χρήσιμες συμβουλές και εύγεστες λύσεις σχετικά με τις διατροφικές ανάγκες των συχνότερων περιπτώσεων ασθενών με ΙΦΝΕ».

Εν συνεχεία το λόγο πήρε η Πρόεδρος του HELLESCC Αλεξάνδρα Γκλιάτη η οποία τόνισε πως «Κάθε προσπάθεια που γίνεται για την βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των ασθενών με ΙΦΝΕ μας βρίσκει συμπαραστάτες. Το συγκεκριμένο βιβλίο στηρίχθηκε σε επιστημονική γνώση, αλλά και πρακτικές συμβουλές ανθρώπων, που πέρα από ειδικοί στον τομέα τους, έδειξαν μεγάλο πάθος και ενδιαφέρον για τα άτομα με ΙΦΝΕ».

Η Μερόπη Κοντογιάννη τόνισε ότι: «εξαιτίας της χρονιότητας των νοσημάτων αυτών πολλές φορές τα άτομα αναζητούν πληροφορίες για τη συνιστώμενη διατροφή σε αμφίβολης εγκυρότητας δημοσιεύματα και ιστοσελίδες. Συχνά υιοθετούν “ειδικές δίαιτες” και ενδίδουν στη χρήση συμπληρωμάτων διατροφής που υπόσχονται “ανοσορρυθμιστική” δράση. Δεδομένου ότι τα σωστά ενημερωμένα άτομα αντιμετωπίζουν πιο αποτελεσματικά το νόσημά τους, προχωρήσαμε στην έκδοση αυτού του βιβλίου».

Ο Ηλίας Μαμαλάκης δήλωσε για το βιβλίο «Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που για κάποιο λόγο τρώνε νόστιμα και ανιαρά. Ένα νόσημα αλλά ακόμα και ο περιορισμένος χρόνος συχνά συνεισφέρουν σε αυτό. Σε τούτο το μικρό βιβλίο που μου ανατέθηκε η συγγραφή κάποιων συνταγών, ένα μόνο σκοπό έχω, να νοστιμίσω το καθημερινό φαγητό των ανθρώπων που πάσχουν από ΙΦΝΕ».

Εκ μέρους της TAKEDA Hellas παρών ήταν ο κ. Γιώργος-Φαίδων Καλομοίρης Commercial Head Greece, ο οποίος με τη σειρά του δήλωσε: «Η Takeda Hellas, με χαρά υποστήριξε τη συγκεκριμένη έκδοση, έχοντας ως σταθερή δέσμευση την αρτιότερη ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας και την παροχή λύσεων για τα άτομα με ΙΦΝΕ».

 

Be the first to comment on "«Νόστιμες συνταγές για πεπτικό με…ευαισθησία»"

Leave a comment